Quantcast
Channel: Marrasmorsiamen mietintöjä
Viewing all articles
Browse latest Browse all 112

Marrasmorsiamen vinkit häissä säästämiseen

$
0
0
Nyt kun budjetti on purettu, ja todettu, että siinä pysyttiin hyvin, on aika jakaa vinkkejä häissä säästämiseen. Mitään ihmekeinoja minulla ei ole jakaa, mutta yritän mennä hieman pintaa syvemmälle, konkreettiselle tasolle kaikissa keinoissa, joita me hyödynnettiin omien häämenojen nipistämisessä.


Ensinnäkin, tehkää budjetti. Se on vaikeaa, koska häissä tulee käytettyä rahaa asioihin ja palveluihin, joihin sitä ei normaalisti käytä ja siksi hintatasoa on vaikea arvioida. Vinkkejä arviointiin on kuitenkin netti pullollaan: Facebookin hääryhmistä (joihin en kyllä itse kuulunut), hääfoorumeilta (esim. naimisiin.info) ja blogeista (vaikka googlaamalla hääblogi budjetti) löytyy paljon sekä suunniteltuja että toteutuneita budjetteja. Lisäksi kannattaa tutustua palveluntarjoajien nettisivuihin, joilta usein löytyy hintaesimerkkejä. Vieraslista kannattaa olla mietittynä, kun budjettia alkaa rakentamaan, jotta tietää, millaisia juhlatiloja etsiä ja kuinka kalliiksi tarjoilut tulevat, kun yksikköhinta kerrotaan vierasmäärällä. Toisaalta vieraslistaa voi hioa budjetin kanssa rinnakkain ja tehdä siihenkin muutoksia, jos budjettia ja vierasmäärää ei vain saa sopimaan yhteen.

Etenkin blogeissa budjettia on usein myös perusteltu jollain tavalla: monelleko vieraalle, mihin panostetaan ja mistä pihistetään - ja miksi. Näitäkin kannattaa lukea, ja miettiä omia ajatuksiaan panostuksen ja pihistyksen kohteista (ja perusteluista niille). Budjetista on mielestäni pakko keskustella puolison kanssa jo hyvissä ajoin, jotta molemmat ymmärtävät ja hyväksyvät rahan käyttökohteet, eikä niistä tarvitse myöhemmin riidellä. Toki mieli voi muuttua, mutta jos vaikka haluaa lisätä johonkin käytettävän rahan määrää, kannattaa miettiä, mistä sitä voisi vastaavasti karsia (tai onko joku muu hyvä perustelu, kuten että tuote jää häiden jälkeen käyttöön / sen voi myydä lähes samaan hintaan eteenpäin).

Toiseksi, hyödyntäkää kirpputoreja. Netissä riittää hääkirpputoreja, esimerkiksi Facebookissa niitä on sekä valtakunnallisia että alueellisia, ja Häätori.fi on myös ottanut hyvin tuulta siipiensä alle. Hääkirpputorien lisäksi kannattaa kuitenkin katsella myös yleisten kirpputorien tarjontaa, oman kokemukseni mukaan erityisesti koristeiden osalta. Hääkirpputoreilla hinnat tuppaavat nimittäin olemaan hieman yläkantissa (sinänsä ymmärrettävää, kun tavaroita on käytetty ehkä päivän ajan). Normikirppiksiltä kannattaa tähyillä esimerkiksi maljakoita, kynttilänjalkoja, ja yksittäisiä koristeita. Myös omat ja läheisten nurkat kannattaa tarkistaa häätarvikkeiden varalta: niistä saattaa hyvinkin löytyä koristemateriaalia (kuten meidän pöytäkoristeina toimineet skumppalasit ja eteistä koristaneet lyhdyt), asusteita ja koruja (itse ostin häihin vain sormukset: rannekoru ja korvikset löytyivät omasta takaa, mummi lainasi kaulakorun).

Myös pukuostoksilla suosittelen kirpputoreja lämpimästi. Naisten hääpukujen osalta käytetyt puvut alkavatkin olla jo jonkinasteinen trendi, ja käytettyjä pukuja myyviä liikkeitä näyttää löytyvän useammastakin kaupungista: Lovebirds Helsingissä ja Lemppari Tampereella myyvät vain käytettyjä pukuja; Hyvinkään Happy Roadista ja Jyväskylän Wedding Garagesta löytyy sekä uusia että käytettyjä pukuja. Yksittäiset morsiamet myyvät pukujaan yleisimmin netin välityksellä, edellä mainituilla hääkirpputoreilla. Niitä harkitessa auttaa, jos omat mitat (pituuden lisäksi rinnan, vyötärön ja lantion ympärys) ovat tiedossa. Koska hääpuku on käytettynäkin melko kallis ostos, suosittelen kauppojen tekemistä kasvotusten: pääset sovittamaan pukua, eikä ole riskiä puvun ja myyjän katoamisesta maksamisen jälkeen. Livenä on myös helpompi varmistaa, että puku on varmasti laadukas, eikä siinä ole reikiä tai pinttynyttä likaa.

Kirpputoreja kannattaa hyödyntää myös omien häiden jälkeen. Meidänkään budjetti ei olisi ihan niin kuosissa kuin nyt, jollen olisi vähentänyt käytetyistä rahoista niitä, jotka saatiin takaisin häätavaroita myymällä. Suosittelen myymään tavarat mahdollisimman pian häiden jälkeen, koska muuten se jää muiden asioiden jalkoihin. Lisäksi häämuoti muuttuu, eikä teidän häidenne aikaan suosiossa ollut tavara mene välttämättä enää eteenpäin kovin paljon myöhemmin. Itse asiassa omia tavaroita voi alkaa myydä jo siinä vaiheessa, kun vasta tekee viimeisimpiä hankintoja omiin häihinsä: itse sovin parissakin myyntiketjussa muiden ostajaehdokkaiden kanssa, että myyn ostamani tuotteet heille meidän häiden jälkeen.

Kolmanneksi, olkaa ajoissa. Ajoissa suunnitellen ja hankintoja tehden voitte poimia parhaat tarjoukset ja kirpputorilöydöt - kiireessä on pakko ostaa sitä, mikä on tarjolla, oli hinta mikä hyvänsä. Edullisten tuotteiden lisäksi voitte saada myös palveluita halvemmalla. Esimerkiksi me saatiin valokuvaus vuoden 2016 häihin vuoden 2015 hinnoilla, kun tehtiin varaus silloin. Toimijoilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä, eikä tämä päde kaikkiin; kannattaakin tarkistaa hintamuutosten ehdot varauksia tehdessä ja sopimuksia allekirjoittaessa.

Muita yleispäteviä säästövinkkejä mulla ei sitten taidakaan olla. Esimerkiksi tekemällä itse voi säästää, tai olla säästämättä: meidän pöytäkoristeet tulivat melko edullisiksi, kun ne teetettiin lähipiirillä, ja itsetehdyillä tuolihupuilla jäätiin loppuviimeksi voitolle, mutta valokirjaimet olisivat tulleet edullisemmiksi kaupasta haettuina :D

Olisiko teillä lisää vinkkejä?

Viewing all articles
Browse latest Browse all 112

Trending Articles